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IFRS Foundation 
Columbus Building   
7 Westferry Circus  
Canary Wharf  
London E14 4HD 

 

Reference: Discussion Paper 2020/2 – Business combination under common 
control 

 

The Comitê de Pronunciamentos Contábeis - CPC (Brazilian Accounting Pronouncements 
Committee)1 welcomes the opportunity to respond to the Discussion Paper 2020/2 – Business 
combination under common control. 

 
We are a standard-setting body engaged in the study, development and issuance of 
accounting standards, interpretations and guidance for Brazilian companies. 
 
If you have any questions about our comments, please do not hesitate to contact us at 
operacoes@cpc.org.br. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 

 
Rogério Lopes Mota 
Chair of International Affairs  
Comitê de Pronunciamentos Contábeis (CPC) 
 
 
 

 
 
  

 
1The Brazilian Accounting Pronouncements Committee (CPC) is a standard‐setting body engaged in the study, 

development and issuance of accounting standards, interpretations and guidances for Brazilian companies. Our 
members are nominated by the following entities: ABRASCA (Brazilian Listed Companies Association), APIMEC 
(National Association of Capital Market Investment Professionals and Analysts), B3 (Brazilian Stock Exchange and 
Mercantile & Future Exchange), CFC (Federal Accounting Council), FIPECAFI (Financial and Accounting Research 
Institute Foundation) and IBRACON (Brazilian Institute of Independent Auditors). 
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Question 1 
 
Paragraphs 1.10–1.23 discuss the Board’s preliminary view that it should develop 
proposals that cover reporting by the receiving company for all transfers of a business 
under common control in the Discussion Paper, collectively called business 
combinations under common control) even if the transfer: 
 
a) is preceded by an acquisition from an external party or followed by a sale of one 
or more of the combining companies to an external party (that is, a party outside the 
group); or 
 
b) is conditional on a sale of the combining companies to an external party, such 
as in an initial public offering. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary view on the scope of the proposals it should 
develop? Why or why not? If you disagree, what transactions do you suggest that the 
Board consider and why? 

CPC’s response: 

CPC agrees with the Board’s preliminary view in the meaning that it is necessary to 
provide disclosure information in the financial statements of the acquirer company. 
 
CPC also considers that some guidance should be given to the separate (individual) 
statements of an acquirer firm. This topic is an issue for Brazilian entities since the 
local legislations adopted IFRS for both set of financial statements (individual and 
consolidated ones).  
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Question 2 
 
Paragraphs 2.15–2.34 discuss the Board’s preliminary views that:  
 
a) Neither the acquisition method nor a book-value method should be applied to 

all business combinations under common control. 
 
Do you agree? Why or why not? If you disagree, which method do you think    
should be applied to all such combinations and why? 
 
b) In principle, the acquisition method should be applied if the business 

combination under common control affects non-controlling shareholders of the 
receiving company, subject to the cost–benefit trade-off and other practical 
considerations discussed in paragraphs 2.35–2.47 (see Question 3). 

 
Do you agree? Why or why not? If you disagree, in your view, when should the 
acquisition method be applied and why? 
 
c) A book-value method should be applied to all other business combinations 

under common control, including all combinations between wholly-owned 
companies. 

 
Do you agree? Why or why not? If you disagree, in your view, when should a book-
value method be applied and why? 
and why? 

 

CPC’s response: 

CPC agrees with the statement that neither the acquisition method nor the book value 
method should be applied to all BCUU because there are factors or circumstances that 
would determine that one or the other method is more relevant to reflect the economic 
substance of the transaction. 
 
However, establish a method based on specific parameters and limited almost 
exclusively to the existence or not of a non-controlling interest in the receiving party, 
subject to the evaluation of the balance between costs and benefits and other practical 
considerations (such as those mentioned in paragraphs 2.35 to 2.47), can generate 
difficulties in capturing the substance of the transaction and even more, the balance 
between costs and benefits mentioned, even when it helps with the objective of 
reducing the diversity of observed practices 
 
In the Brazilian capital market, for example, the accounting choices are entitled to 
companies’ management, and it is not clear if the local legislation allows the Brazilian 
entities to provide to the non-controlling shareholders the option to select the 
accounting method to be applied in a BCUCC transaction. 
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Furthermore, the Brazilian corporate law establishes that in transactions involving 
corporate restructuring (e.g. BCUCC), must to be used the market value as a reference 
of securities especially aiming to protect the non-controlling interests (for more details 
please see Law 6.404, articles 254-A, 257 e 264). 
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Question 3 
 
Paragraphs 2.35–2.47 discuss the cost–benefit trade-off and other practical 
considerations for business combinations under common control that affect non-
controlling shareholders of the receiving company. 
 
a) In the Board’s preliminary view, the acquisition method should be required if the 
receiving company’s shares are traded in a public market. Do you agree? Why or why 
not? 
 
b) In the Board’s preliminary view, if the receiving company’s shares are privately held:  
 
i) the receiving company should be permitted to use a book-value method if it has 
informed all of its non-controlling shareholders that it proposes to use a book-value 
method and they have not objected (the optional exemption from the acquisition 
method). 
 
Do you agree with this exemption? Why or why not? Do you believe that the exemption 
will be workable in practice? If not, in your view, how should such an exemption be 
designed so that it is workable in practice? 
 
ii) the receiving company should be required to use a book-value method if all of its 

non‑controlling shareholders are related parties of the company (the related-party 

exception to the acquisition method). 
 
Do you agree with this exception? Why or why not? 
 
c) If you disagree with the optional exemption (Question 3(b)(i)) or the related-party 
exception (Question 3(b)(ii)), in your view, how should the benefits of applying the 
acquisition method be balanced against the costs of applying that method for privately 
held companies? 

CPC’s response: 

CPC believes that, firstly, the economic substance of the transaction should be 
analyzed. In some capital markets, like in the Brazilian one, there is a massive 
presence of controlling shareholders in public companies, that could be an indication 
that the simple fact of both companies (acquired and acquirer) being publicly traded is 
not necessarily an indication of arm’s length principle. 
 
CPC agrees with the exemption for private entities once all the non-controlling 
shareholders agree with that accounting policy, and there is no local legal rule that 
forbids this exemption. 
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Question 4 
 
Paragraphs 2.48–2.54 discuss suggestions from some stakeholders that the optional 
exemption from and the related-party exception to the acquisition method should also 
apply to publicly traded companies. However, in the Board’s preliminary view, publicly 
traded receiving companies should always apply the acquisition method. 
 
a) Do you agree that the optional exemption from the acquisition method should not 

be available for publicly traded receiving companies? Why or why not? If you 
disagree, in your view, how should such an exemption be designed so that it is 
workable in practice? 

 
b) Do you agree that the related-party exception to the acquisition method should not 

apply to publicly traded receiving companies? Why or why not? 

CPC’s response: 

CPC does not agree that to enforce all public companies to employ the acquisition 
method in a BCUCC is reasonable in terms of the economic substance. This 
disagreement is aligned with the prior concerns related to the fact that in the Brazilian 
capital market the non-controlling shareholders does not play a relevant role in the 
capital structure of public companies. 
 
Furthermore, not providing an option for acquisition method for public companies could 
motivate some firms to apply push-down accounting by using the acquisition method 
for example. 
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Question 5 
 
Paragraphs 3.11–3.20 discuss how to apply the acquisition method to business 
combinations under common control. 
 
a) In the Board’s preliminary view, it should not develop a requirement for the 

receiving company to identify, measure and recognise a distribution from equity 
when applying the acquisition method to a business combination under common 
control. 

 
Do you agree? Why or why not? If you disagree, what approach for identifying and 
measuring a distribution from equity do you recommend and why? In particular, do you 
recommend either of the two approaches discussed in Appendix C or do you have a 
different recommendation? 
 
b) In the Board’s preliminary view, it should develop a requirement for the receiving 

company to recognise any excess fair value of the identifiable acquired assets and 
liabilities over the consideration paid as a contribution to equity, not as a bargain 
purchase gain in the statement of profit or loss, when applying the acquisition 
method to a business combination under common control. 

 
Do you agree? Why or why not? If you disagree, what approach do you recommend 
and why? 
 
c) Do you recommend that the Board develop any other special requirements for the 

receiving company on how to apply the acquisition method to business 
combinations under common control? If so, what requirements should be 
developed and why are any such requirements needed? 

 

CPC’s response: 

CPC believes that the explanations about the acquisition method, as provided by the 
IFRS 3, is enough to also be employed in BCUCC transactions. 
 
Related part B of this question, CPC agrees that the differences between the fair value 
must be recognized in the acquirer’s equity. 
 
CPC would like to request more guidance about how to disclose such transactions in 
the explanatory notes.  
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Question 6 
 
Paragraphs 4.10–4.19 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a 
book-value method to a business combination under common control, the receiving 
company should measure the assets and liabilities received using the transferred 
company’s book values. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

CPC agrees when applying a book-value method to a business combination under 
common control, the receiving company should measure the assets and liabilities 
received using the transferred company’s book values. 
 

Question 7 
 
Paragraphs 4.20–4.43 discuss the Board’s preliminary views that: 
 

a) the Board should not prescribe how the receiving company should measure the 
consideration paid in its own shares when applying a book-value method to a 
business combination under common control; and 

 
b) when applying that method, the receiving company should measure the 

consideration paid as follows:  
 
i) consideration paid in assets—at the receiving company’s book values of 

those assets at the combination date; and 
ii) consideration paid by incurring or assuming liabilities—at the amount 

determined on initial recognition of the liability at the combination date 
applying IFRS Standards. 

 
Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

 
CPC agrees that the Board should not prescribe how the receiving company should 
measure the consideration paid in its own shares when applying a book-value method 
to a business combination under common control.  
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Question 8 
 
Paragraphs 4.44–4.50 discuss the Board’s preliminary views that: 
 
a) when applying a book-value method to a business combination under common 

control, the receiving company should recognise within equity any difference 
between the consideration paid and the book value of the assets and liabilities 
received; and 

 
b) the Board should not prescribe in which component, or components, of equity the 

receiving company should present that difference. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

 
CPC agrees that when applying a book-value method to a business combination under 
common control, the receiving company should recognize within equity any difference 
between the consideration paid and the book value of the assets and liabilities 
received. 
 
CPC agrees that the Board should not prescribe in which component(s), of equity the 
receiving company should present that difference. Otherwise, it will be necessary more 
developments about the unit of accounts, which is not provided by the Conceptual 
Framework. 
 

Question 9 
 
Paragraphs 4.51–4.56 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a 
book-value method to a business combination under common control, the receiving 
company should recognise transaction costs as an expense in the period in which they 
are incurred, except that the costs of issuing shares or debt instruments should be 
accounted for in accordance with the applicable IFRS Standards. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

 
CPC agrees with the recommendation that all transaction costs of a business 
combination under common control be recognized in the income statement. 
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Question 10 
 
Paragraphs 4.57–4.65 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a 
book-value method to a business combination under common control, the receiving 
company should include in its financial statements the assets, liabilities, income and 
expenses of the transferred company prospectively from the combination date, without 
restating pre-combination information. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

 
CPC agrees that the assets and liabilities should be included prospectively in the 
financial statements of the receiving company, without restating the information prior 
to the business combination. 
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Question 11 
 
Paragraphs 5.5–5.12 discuss the Board’s preliminary views that for business 
combinations under common control to which the acquisition method applies: 
 
a) the receiving company should be required to comply with the disclosure 

requirements in IFRS 3 Business Combinations, including any improvements to 
those requirements resulting from the Discussion Paper Business Combinations—
Disclosures, Goodwill and Impairment; and 

 
b) the Board should provide application guidance on how to apply those disclosure 

requirements together with the disclosure requirements in IAS 24 Related Party 
Disclosures when providing information about these combinations, particularly 
information about the terms of the combination. 

 
Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

 
CPC agrees that the disclosure requirements of IFRS 3, including improvements, are 
required if the entity applies the acquisition method. 
 
CPC also agrees that application guidance on how to apply those disclosure 
requirements should be provided in conjunction with the disclosure requirements of 
IAS 24 Related Party Disclosures, when providing information about these 
combinations, in particular information about the terms of the combination. 
 
However, CPC has concerns on whether the proposed disclosures from the Discussion 
Paper Business Combinations—Disclosures, Goodwill and Impairment would be 
applicable to certain BCUCC, e.g. metrics that management will use to monitor 
whether the objectives of the acquisition are being met.  
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Question 12 

 
Paragraphs 5.13–5.28 discuss the Board’s preliminary views that for business 
combinations under common control to which a book-value method applies: 
 
a) some, but not all, of the disclosure requirements in IFRS 3 Business Combinations, 

including any improvements to those requirements resulting from the Discussion 
Paper Business Combinations—Disclosures, Goodwill and Impairment, are 
appropriate (as summarised in paragraphs 5.17 and 5.19); 

 
b) the Board should not require the disclosure of pre-combination information; and 
 
c) the receiving company should disclose: 
 
i) the amount recognised in equity for any difference between the consideration paid 
and the book value of the assets and liabilities received; and  
 
ii) the component, or components, of equity that includes this difference. 
 
Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, 
what approach do you suggest and why? 

 

CPC’s response: 

CPC agrees with the proposal, in the sense that some, but not all, the disclosure 
requirements of IFRS 3 would be applicable. 
 
The idea is also shared that the receiving company must disclose information about 
the amounts recognized in equity, and the components in which such items are 
accounted for. 
 
 


